⟵   Zpět

Jak vařit chutně a zdravě podle ročních období, únor část 1

Na čem si pochutnáme v únoru – část I

V sezónních potravinách se ukrývá více vitamínů, živin, minerálů a antioxidantů, než je tomu u potravin, které musely uměle dozrát. Jsou mnohem chutnější, navíc jejich konzumací podporujeme domácí zemědělství, šetříme ekologii a chráníme své tělo před chemickými přípravky udržující nesezónní potraviny tzv. „ve formě“.

Čím více se zaměříš na konzumaci domácích potravin, tím výrazněji přispěješ k ochraně našeho životního prostředí. Česká republika spadá mezi země Evropské unie s nejvyššími emisemi. Asi 18 % emisí skleníkových plynů v České republice má na svědomí právě dovoz potravin.

Sezónní potraviny na měsíc únor

Únor je jeden z nejchudších měsíců, co se čerstvých surovin týče. Zaměř se tedy na tyto potraviny:

  • růžičková kapusta
  • černý kořen
  • ředkvičky
  • řeřicha

Dále by ve tvém jídelníčku neměly chybět luštěniny, potraviny bohaté na hořčík, rybí pokrmy, ořechy, listová zelenina, maso, celozrnné pečivo a potraviny bohaté na vitamín A, tzv. retinol. Ten najdeš v játrech, špenátu nebo karotce.

Vhodné jsou také pokrmy z čekanky, silné vývary slepičí či hovězí, nebo obohacení jídelníčku řeřichou, kterou si snadno vypěstuješ v kuchyni a můžeš nasekanou přidat na chleba či k přílohám.

Recept ze sezónních potravin

Skvělé kapustové rizoto

Suroviny pro 4 porce

  • 2 cibule šalotky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 250 g rýže Arborio v suchém stavu
  • 750 ml zeleninového vývaru (horkého)
  • 400 g čerstvých kapustových listů
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 4 lžíce parmazánu (nastrouhaného najemno)
  • 4 lžíce parmazánových plátků k podávání
  • 4 snítky čerstvého tymiánu k podávání
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Pokud nemáš doma všechny potřebné suroviny, využij náš balíček VÝZVA+, který si můžeš přikoupit přímo z výzvu u každého z našich jídelníčků. Díky němu zjistíš, kterými potravinami můžeš nahradit chybějící surovinu, a to včetně přesné gramáže.

Postup přípravy:

Šalotku nakrájíš najemno.
Rozehřeješ olej a šalotku na středně silném plamenu orestuješ dozlatova. Přisypeš rýži a necháš zesklovatět.
Rýži zaliješ ¼ horkého zeleninového vývaru a plamen snížíš na mírný. Tekutinu necháš vstřebat a pak přiliješ další zeleninový vývar. Takto pokračuješ, dokud nespotřebuješ všechen vývar.
Po 10 minutách vaření rýže přimícháš kapustu, sušený tymián, sůl a pepř.
Jakmile je kapusta měkká a rýže na skus, vmícháš do rizota parmazán. Hotové rizoto servíruješ na talíři ozdobeném plátky parmazánu a snítkami čerstvého tymiánu.

Pokud tě náš recept zaujal, další naše zdravé a chutné recepty najdeš zde v našem blogu.

Na co se můžete těšit v příštím díle? Dopřej svému tělu to, co právě potřebuje. Odvděčí se ti silnou imunitou, energií a dobrou náladou. Na začátku příštího měsíce se zaměříme se na zázvor, který je v období viróz a nachlazení nepostradatelným pomocníkem. Dále se podíváme, jaké potraviny jíst v březnu a na co se zaměřit. Nebude chybět ani náš vynikající sezónní recept.

0.0.0000

Alena

Autorka se narodila v Ostravě, do Prahy ji přivedl osud, láska a nespočet nových možností. Miluje Prahu, dle jejích slov je to nádherné město s neskutečnou energií. Má dvě děti, vystudovala školu Tvůrčího psaní Markéty Dočekalové a kurz spisovatele Reného Nekudy. Její vášní je psaní. Miluje život, neboť je její neustálou inspirací a touhou.

Vaše komentáře:

Výzva doporučuje

Spalovací rychlovka - Nová vysoce efektivní výzva pro všechny, co mají pocit, že neustále nestíhají, nemají na cvičení čas a rádi by viděli výsledky už za 30 dní . Stačí ti vyšetřit si pro sebe pouze 15 min. Za krátkou dobu stihneš dynamickou rozcvičku, protažení a dáš si pořádně do těla. Díky intenzivnímu tréninku budeš rychle spalovat a to i po tréninku - tělo nakopneš do spalovacího procesu na minimálně 24 hodin. Trénink je jak pro začínající, tak pro pokročilé. Výběr máš ze dvou variant. Těšit se můžeš na výběr z 32 tréninků, kterými tě provedou Verča a Terka. Nově jsou součástí instruktážní videa, kde ti trenéři ukáží, jak cvik správně cvičit a jakým chybám se vyvarovat. Aby tvoje hubnutí šlo jako po másle, součástí je redukční jídelníček se stálým, ale sníženým příjmem energie. Chci vědět více

Rubriky blogu

Nejnovější články

Nejčtenější za poslední týden

Nejoblíbenější

Přidej se k nám na síti