⟵   Zpět

Jak vařit chutně a zdravě podle ročních období, únor část 1

Na čem si pochutnáme v únoru – část I

V sezónních potravinách se ukrývá více vitamínů, živin, minerálů a antioxidantů, než je tomu u potravin, které musely uměle dozrát. Jsou mnohem chutnější, navíc jejich konzumací podporujeme domácí zemědělství, šetříme ekologii a chráníme své tělo před chemickými přípravky udržující nesezónní potraviny tzv. „ve formě“.

Čím více se zaměříš na konzumaci domácích potravin, tím výrazněji přispěješ k ochraně našeho životního prostředí. Česká republika spadá mezi země Evropské unie s nejvyššími emisemi. Asi 18 % emisí skleníkových plynů v České republice má na svědomí právě dovoz potravin.

Sezónní potraviny na měsíc únor

Únor je jeden z nejchudších měsíců, co se čerstvých surovin týče. Zaměř se tedy na tyto potraviny:

  • růžičková kapusta
  • černý kořen
  • ředkvičky
  • řeřicha

Dále by ve tvém jídelníčku neměly chybět luštěniny, potraviny bohaté na hořčík, rybí pokrmy, ořechy, listová zelenina, maso, celozrnné pečivo a potraviny bohaté na vitamín A, tzv. retinol. Ten najdeš v játrech, špenátu nebo karotce.

Vhodné jsou také pokrmy z čekanky, silné vývary slepičí či hovězí, nebo obohacení jídelníčku řeřichou, kterou si snadno vypěstuješ v kuchyni a můžeš nasekanou přidat na chleba či k přílohám.

Recept ze sezónních potravin

Skvělé kapustové rizoto

Suroviny pro 4 porce

  • 2 cibule šalotky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 250 g rýže Arborio v suchém stavu
  • 750 ml zeleninového vývaru (horkého)
  • 400 g čerstvých kapustových listů
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 4 lžíce parmazánu (nastrouhaného najemno)
  • 4 lžíce parmazánových plátků k podávání
  • 4 snítky čerstvého tymiánu k podávání
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Pokud nemáš doma všechny potřebné suroviny, využij náš balíček VÝZVA+, který si můžeš přikoupit přímo z výzvu u každého z našich jídelníčků. Díky němu zjistíš, kterými potravinami můžeš nahradit chybějící surovinu, a to včetně přesné gramáže.

Postup přípravy:

Šalotku nakrájíš najemno.
Rozehřeješ olej a šalotku na středně silném plamenu orestuješ dozlatova. Přisypeš rýži a necháš zesklovatět.
Rýži zaliješ ¼ horkého zeleninového vývaru a plamen snížíš na mírný. Tekutinu necháš vstřebat a pak přiliješ další zeleninový vývar. Takto pokračuješ, dokud nespotřebuješ všechen vývar.
Po 10 minutách vaření rýže přimícháš kapustu, sušený tymián, sůl a pepř.
Jakmile je kapusta měkká a rýže na skus, vmícháš do rizota parmazán. Hotové rizoto servíruješ na talíři ozdobeném plátky parmazánu a snítkami čerstvého tymiánu.

Pokud tě náš recept zaujal, další naše zdravé a chutné recepty najdeš zde v našem blogu.

Na co se můžete těšit v příštím díle? Dopřej svému tělu to, co právě potřebuje. Odvděčí se ti silnou imunitou, energií a dobrou náladou. Na začátku příštího měsíce se zaměříme se na zázvor, který je v období viróz a nachlazení nepostradatelným pomocníkem. Dále se podíváme, jaké potraviny jíst v březnu a na co se zaměřit. Nebude chybět ani náš vynikající sezónní recept.

16.3.2021

Alena

Autorka se narodila v Ostravě, do Prahy ji přivedl osud, láska a nespočet nových možností. Miluje Prahu, dle jejích slov je to nádherné město s neskutečnou energií. Má dvě děti, vystudovala školu Tvůrčího psaní Markéty Dočekalové a kurz spisovatele Reného Nekudy. Její vášní je psaní. Miluje život, neboť je její neustálou inspirací a touhou.

Vaše komentáře:

Výzva doporučuje

Zhubni nafurt - naše nejkomplexnější výzva - Splň si svůj sen a jednou provždy ZHUBNI NAFURT. S nejkomplexnější výzvou máš na výběr ze 4 variací jídelníčků - klasický s masem, vegetariánský, bez lepku či bez laktózy. V téhle výzvě dostaneš to nejlepší v 60 dnech. Tréninkový plán je nadupaný. Čeká tě 42 tréninků (Tabata, HIIT,Klouzání, Kickbox, Posilování) v podání 5 trenérek. Nově si pro tebe Mari připravila Posilování mysli, program, kde budeme pracovat s myslí a naučíme se sebehodnotě, spokojenosti a lásce ke svému tělu. Přidej se ke skupině dalších výzvařů a dosáhni společnými silami vytoužených výsledků. Chci vědět více

Rubriky blogu

Nejnovější články

Nejčtenější za poslední týden

Nejoblíbenější

Přidej se k nám na síti