
Zdravé tělo, zklidněné tempo: i v dušičkovém období si můžeme udržet pohyb
28. října 2025Máte rádi „šípkové“ počasí? Tento termín nedávno použil můj muž. Myslel tím ty dny, kdy je ještě slunečno, ale ne horko, bývá příjemně větrno a po ránu chladno, ale mráz ještě neudeřil. Pro mě by toto období mohlo být klidně delší. Je to ten čas, kdy vyrážíme do lesa na houby nebo jen tak za humna na procházku, z níž si většinou doneseme pár podzimních plodů a to nejčastěji hrst šípků, nějaké to jablíčko, občas ochutnáme i trpkou trnku. Letos pokukuji i po hlohu.
Na našem blogu najdete články nejen o hubnutí či cvičení, ale také o tělesné a duševní pohodě. Koneckonců, ono to vše spolu souvisí. A takový šálek šípkového čaje, to je přímo esence klidu a radosti. Už jeho vůně uzdravuje duši! Tyto drobné plody jsou navíc plné vitaminu C, který je, jak známo, klíčový pro imunitu, zdravou pokožku i regeneraci po zátěži. Šípky navíc obsahují bioflavonoidy, díky nimž se právě vitamin C lépe vstřebává a které zároveň pomáhají cévnímu systému. Co lze z těchto lákavě červených plodů připravit? Kromě čaje je skvělý také sirup nebo marmeláda. Její výroba sice patří mezi ty pracnější, ale výsledek je přímo božský! Šípky je vhodné také sušit, a to na nízkou teplotu, zachovají si tak maximum cenných látek. V zimě se budou hodit, tomu věřte.
Nejen šípky
Podobně prospěšný je i plod, na nějž bylo neprávem trochu zapomenuto – hloh. Až půjdete na šípky, přiberte k nim tohoto „kolegu“: rostou často vedle sebe. Plody hlohu jsou skvělé na srdce a oběhový systém, pomáhají snižovat krevní tlak, zklidňují srdeční rytmus a podporují vitalitu. Můžete si z nich připravit tinkturu. Výhodou hlohu je i to, že zklidňuje, ale neuspává. Je vhodné jej kombinovat s rakytníkem.
Také se vám líbí, jak se v přírodě vyjímají fialové trnky? Bude to znít zvláštně, ale i ty se dají využít. Začerstva jsou sice trpké, ale počkáte-li do prvních mrazíků, budete překvapeni tím, jak lahodné dokáží být. Přemrznutí totiž pomáhá k tomu, aby ztratily trpkost. Pak je můžete použít k přípravě džemů nebo šťáv. Získáte tím doplněk bohatý na antioxidanty, třísloviny a vitaminy skupiny B. Trnky pomáhají tělu zbavit se odpadních látek a také posilují játra.
Podzimní plody a další benefity
Sběr těchto podzimních pokladů je prospěšný hned několikrát: při procházce spálíte mnoho kalorií a strávíte příjemný čas s rodinou či přáteli. Příprava dobrot může probíhat třeba s babičkou, maminkou či dětmi (nebo všemi dohromady) a přinést nezapomenutelné, hřejivé chvíle pohody. Výsledný produkt je už pak jen pomyslnou třešničkou na dortu. Tak co, vydáte se letos na šípky?
Zdroj: Autorský text, Wikipedia


