
Do plavek zdravě a rychle? Jde to! 7 osvědčených tipů
10. května 2025
Do práce na kole: výzva a inspirace
16. května 2025Low-carb stravování se právem stává stále populárnějším nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout. Je to návrat k přirozenosti, a jako takový může pomoci dnešní „přecivilizované“ generaci se snížením krevního cukru a celkovým zlepšením zdraví. Jeho úspěch však závisí na správně sestaveném jídelníčku. Čemu se vyhnout a na jaké potraviny naopak nezapomenout? A proč je dobré spolupracovat s výživovým poradcem?
Základní principy Low carb
Nízkosacharidové stravování je založeno na omezení sacharidů a jejich nahrazení kvalitními bílkovinami a zdravými tuky. Cílem je udržet stabilní hladinu krevního cukru a podpořit tělo k efektivnějšímu využívání tuků jako hlavního zdroje energie. V závislosti na zvoleném přístupu může být příjem sacharidů omezen na 50 až 150 gramů denně. Na našich výzvách spolupracuje tým odborníků, můžete se tedy spolehnout na to, že i v low-carb výzvě naleznete podporu šitou na míru.
Proč nastavit jídelníček s pomocí výživového poradce?
Správné nastavení makroživin
Každý z nás je jiný – některé tělo potřebuje více bílkovin, jiné zase více tuků. Dobrý nutriční poradce dokáže ve spolupráci s vámi sestavit jídelníček tak, aby vyhovoval vašemu metabolismu a odpovídal vašim cílům i zdravotnímu stavu.
-Vyhnete se „školáckým“ chybám
Neznalý člověk se často příliš „hecne“ a udělá pak chybu v příliš drastickém omezení sacharidů, případně si špatně sestaví jídelníček. To samozřejmě může vést nejen k frustraci z neúspěchu, ale také k únavě, podrážděnosti nebo nedostatku důležitých živin.
Individuální přístup
Zvláště máte-li zdravotní problémy, jako je inzulinová rezistence, cukrovka nebo potravinové alergie, rozhodně se nepouštějte do low-carb na vlastní pěst. Nutriční specialista vám pomůže sestavit jídelníček tak, aby byl bezpečný a efektivní.
Motivace a podpora
S pomocí specialisty v tom zkrátka nejste sami. Právě on může být zejména při krušných začátcích tím, kdo vám pomůže překonat první překážky, dlouhodobě udržet správný směr, a kdo také dokáže ocenit úspěchy, o něž se s ním rádi budete dělit. Protože sdílená radost se násobí, zejména když se o ni dělíte s někým, kdo dané problematice rozumí.

Tuky jsou v low-carb stravování klíčovým zdrojem energie. Ty kvalitní podporují činnost mozku a dodávají jídlu sytost.
Máme pár obecných tipů, co do Low carb jídelníčku určitě zařadit
Libové bílkoviny
Kvalitní bílkoviny jsou klíčové pro udržení svalové hmoty. Zajistí také pocit sytosti. Mezi vhodné zdroje patří:
• Drůbeží maso (zejména krůtí a kuřecí, pozor ale na zdroje, určitě je dobré se vyhnout zdánlivě levným marketovým kuřatům, která se vám při úpravě poněkud smrsknou a plavou ve vodě);
• Hovězí a vepřové maso (ideálně z místních zdrojů, v bio či farmářské kvalitě);
• Vejce (zde také platí, že je lepší investovat do kvalitních);
• Ryby a mořské plody;
• Rostlinné alternativy jako tofu nebo tempeh.
Zdravé tuky
Tuky jsou v low-carb stravování klíčovým zdrojem energie. Ty kvalitní podporují činnost mozku, pomáhají s regulací hormonů a dodávají jídlu sytost. Do jídelníčku je dobré zařadit například:
• Avokádo;
• Extra panenský olivový olej;
• Kokosový olej;
• Ořechy a semena;
• Máslo a sádlo v rozumném množství (opět doporučujeme bio či farmářskou kvalitu, sádlo si můžete jednoduše vyškvařit i doma).
Spoustu dalších kvalitních surovin najdete na Aktin.cz/vyzva
Neškrobová zelenina
Zelenina je všeobecně považována za zdravou, ovšem u low-carb stravování pozor, je potřeba ohlédnout se po té s nízkým obsahem sacharidů. Dodá vám vlákninu, vitamíny a minerály. Může to být například:
• Listová zelenina (špenát, rukola, římský salát; tato zelenina je v našem jídelníčku často neprávem opomíjena);
• Květák a brokolice;
• Lilek, paprika, cuketa;
• Kapusta nebo zelí.
Plnotučné mléčné výrobky (s nižším obsahem laktózy)
Kvalitní plnotučné mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem tuků a bílkovin. Ovšem pozor, některé obsahují vyšší množství sacharidů. Mezi vhodné patří:
• Řecký jogurt;
• Tvrdé a zrající sýry;
• Smetana a máslo.
Proč se při low-carb stravování vyplatí omezit laktózu? Je to totiž mléčný cukr, který může zvyšovat hladinu cukru krevního a zpomalovat ketózu.
Ovoce s nízkým obsahem cukru
U ovoce platí také fakt, že všeobecně je považováno za zdravé, ovšem na některé druhy bychom si měli dávat pozor. Navíc v low-carb stravování se konzumuje s mírou. Nejvhodnější jsou:
• Bobuloviny (jahody, maliny, borůvky);
• Citrony a limetky;
• Avokádo (ano, technicky vzato jde o ovoce).
Čemu dát v jídelníčku STOPku
Cukr a sladké nápoje
Největší strašák pro úspěšné dodržování low-carb jídelníčku: cukr, zejména ten, který výrobci chytře ukrývají ve „zdravých“ džusech. Je dobro se vyhnout:
• Slazeným limonádám, colovým nápojům a džusům;
• Sušenkám, čokoládám a zákuskům s vysokým obsahem cukru (dobrou zprávou je, že v dnešní době existuje nejen mnoho receptů na low-carb dobroty, ale i množství kaváren, které se požadavkům zákazníků i v tomto směru přizpůsobily);
• Ochuceným jogurtům a cereáliím (zde pozor i na to, co dáváme dětem: nejrůznější lákavé dětské dezerty jsou poněkud chemickou a cukrovou „šmakuládou“).
Rafinované obiloviny
Některé suroviny, obecně považované za zdravé, patří mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem. Způsobují prudké výkyvy hladiny krevního cukru. Při low-carb stravování se vynechává:
• Bílé pečivo (chléb, housky, rohlíky, bagety, sladké pečivo);
• Běžné těstoviny;
• Rýže;
• Snídaňové cereálie.
Škrobová zelenina
Přestože zelenina je obecně vzato zdravá, některé druhy obsahují vyšší množství sacharidů a měly by se konzumovat jen v omezeném množství. Například:
• Brambory;
• Batáty;
• Kukuřice.
Sušené ovoce a ovocné šťávy
Sušené ovoce obsahuje koncentrované množství cukru. Také ovocné šťávy, byť přírodní, mají vysoký glykemický index.
Low-carb jídelníček může být efektivní cestou k lepší postavě a zdravějšímu životnímu stylu, pokud je sestaven správně. Nechte si poradit od odborníka a dopřejte svému tělu to nejlepší!