Již tisíce let jsou tradiční potraviny, jako je kvašená zelenina a kultivované mléčné výrobky, vyzdvihovány pro své zdravotní účinky. Ale jednou z běžných léčivých potravin, která je nyní uznávána pro své neuvěřitelné zdravotní účinky, je kostní vývar. Je tak módní, že je základem paleo stravy a doplňky stravy s kostním vývarem jsou běžné.Přínosy kostního vývaru jsou skutečně četné a rozsáhlé. Aby toho nebylo málo, existuje mnoho různých druhů kostních vývarů (kuřecí, hovězí, rybí, práškový a další), které si můžete připravit, a všechny přinášejí nové zdravotní výhody kostního vývaru.
Co je kostní vývar?
Slepičí polévka není dobrá jen pro duši. Ne nadarmo ji předepisují lékaři i matky, když se cítíte pod psa. Všechny vývary z kostí jsou základem tradiční stravy každé kultury a základem všech dobrých kuchyní. V současné době jsou také základem paleo diety a keto diety, protože obsahují minimum sacharidů. Obsahují však určité množství bílkovin. Proto je vývar z kostí špičkovým keto nápojem. To proto, že kostní vývary jsou bohaté na živiny, snadno stravitelné, bohaté na chuť a podporují hojení.Kostní vývar neboli bujón byl způsob, jakým naši předkové využívali každou část zvířete. Kosti a dřeň, kůže a nohy, šlachy a vazy, které nemůžete sníst přímo, se dají uvařit a pak několik dní vařit. Při tomto vaření se z kostí a vazů uvolňují léčivé látky, jako je kolagen, prolin, glycin a glutamin, které mají schopnost posílit vaše zdraví.Proč je pro vás vývar z kostí dobrý? Obsahuje minerální látky ve formách, které vaše tělo snadno vstřebá:
vápník
hořčík
fosfor
křemík
síru a další.
Obsahuje chondroitin sulfát a glukosamin, sloučeniny prodávané jako drahé doplňky stravy na zmírnění zánětu, artritidy a bolesti kloubů. Aminokyseliny, které se vytvářejí při přípravě vývaru, snižují záněty v dýchacím systému a zlepšují trávení. Může také posílit imunitní systém a pomoci překonat poruchy, jako jsou alergie, astma a artritida.Musíte si také uvědomit, že většina “vývarů” a “bujónů” zakoupených v obchodě dnes není vývarem z kostí. V některých případech dokonce není vyrobena ani ze zvířat. Místo toho firmy používají laboratorně vyráběné masové příchutě v bujonových kostkách, polévkách a omáčkových směsích. Výrobci používají glutaman sodný, který je sice uznáván jako masová příchuť, ale ve skutečnosti je to neurotoxin.
Druhy kostního vývaru
Chcete-li získat výhody vývaru z kostí, můžete si ho vyrobit sami doma. Pokud nechcete trávit čas nebo úsilí, můžete si také zakoupit proteinový prášek vyrobený z kostního vývaru. Je to velmi oblíbený doplněk (s mnoha různými příchutěmi), který lze použít do smoothies, pečiva a dalších – a existuje spousta výhod proteinů z kostního vývaru.
Jak udělat vývar
Zajímá vás, jak udělat vývar z kostí? Při vytváření dobrých zásob je třeba vzít v úvahu několik důležitých základů.Můžete si vyrobit vývar z kostí pouze se živočišnými složkami, ale studie ukazují, že kombinace živočišných produktů a zeleniny má zřejmě synergické účinky, které jsou prospěšnější než obě samostatně. Na kvalitní vývar z kostí je důležité použít části těla, které se běžně nevyskytují v obchodu – věci jako kuřecí stehýnka a krk.Doporučujeme vám kupovat živočišné produkty, o kterých víte, že jsou krmené na pastvě a neobsahují antibiotika a hormony, abyste skutečně využili všechny výhody kostního vývaru.Nezapomeňte při vaření do hrnce přidat trochu jablečného octa, který pomůže získat minerály z kostí.
Nutriční hodnoty
Vývar z kostí by se dal nazvat „multivitamínem přírody“. A proč vlastně?
Nutriční hodnoty kostního vývaru obsahují:
více než 19 snadno vstřebatelných esenciálních aminokyselin a neesenciálních aminokyselin
kolagen/želatinu, které napomáhají tvorbě pojivové tkáně
živiny, které podporují trávicí funkce, imunitu a zdraví mozku.
Má také relativně nízký obsah kalorií, ale velmi vysoký obsah minerálů a dalších chemických sloučenin, které mnoha lidem chybí. Není pochyb o tom, že vývar z kostí je skvělým každodenním doplňkem vašeho jídelníčku.
6 klíčových živin v kostním vývaru:
Glykosaminoglykany – mají primární roli v udržování a podpoře kolagenu a elastinu, které zabírají prostory mezi kostmi a různými vlákny. Pomáhají obnovit střevní výstelku. To je důvod, proč nedostatek těchto živin souvisí s problémy s trávením.
Glukosamin – pomáhá udržovat integritu chrupavky, což je pryžová látka v kloubech, která působí jako přírodní polštář. Glukosamin se může s přibývajícím věkem vyčerpat, takže na podporu zdraví kloubů se často používají doplňky stravy. Konzumace většího množství glukosaminu může pomoci podpořit zdraví kloubů, flexibilitu a pohodlí.
Kyselina hyaluronová – nachází se v pojivových, epiteliálních (kůži) a nervových tkáních. Přispívá k proliferaci, diferenciaci a zmírňování buněk. To umožňuje našim buňkám vykonávat různé funkce v celém těle podle potřeby.
Chondroitin sulfát – nachází se v chrupavce v kloubech všech zvířat. Často se používá k podpoře zdraví a pohodlí kloubů, zejména v kombinaci s glukosaminy. Suplementace chondroitinem podporuje zdravou zánětlivou reakci, stejně jako kardiovaskulární zdraví, zdraví kostí, zdraví kůže a zdravou hladinu cholesterolu.
Minerály a elektrolyty – kostní vývar poskytuje základní minerály, včetně elektrolytů, všechny ve snadno vstřebatelné formě. Elektrolyty nacházející se v kostním vývaru zahrnují vápník, hořčík, draslík a plno jiných. Ty jsou důležité pro podporu zdravého krevního oběhu, hustoty kostí, nervových signalizačních funkcí, zdraví srdce a zdraví trávení.
Kolagen – je hlavní strukturální protein nacházející se v lidském těle. Pomáhá nám vytvářet pojivovou tkáň a „utěsňuje“ ochrannou výstelku gastrointestinálního traktu. Je to také gelovitá, hladká struktura, která pokrývá a drží naše kosti pohromadě, což nám umožňuje volně klouzat a pohybovat se. Podráždění ve střevě narušuje normální trávicí funkce a způsobuje propustnost, což umožňuje částicím procházet do krevního řečiště, známé jako propustné střevo. Jako bohatý zdroj želatiny kostní vývar chrání a utěsňuje sliznici gastrointestinálního traktu. To znamená, že zlepšuje vstřebávání živin a také pomáhá zabránit vyplavování částic tam, kde by neměly být.
Aminokyseliny – želatina v kostních vývarech obsahuje „podmíněné“ aminokyseliny glycin, arginin, prolin a glutamin. Tyto aminokyseliny také přispívají k léčivým vlastnostem zásob.
Co přesně dělat s kostním vývarem?
Jakmile tedy uděláte vývar z kostí nebo si koupíte kvalitní vývar, co byste s ním měli dělat?S vývarem z kostí můžete samozřejmě připravovat polévky a další recepty, včetně kuřecí a hovězí polévky a řady dalších polévek a jiných jídel. A s popularitou vývaru z kostí v těchto dnech jsou nyní k dispozici doplňky – kostní vývar je dostupný ve formě prášku a kapslí.Prášky můžete použít k přípravě slaných pokrmů s vývarem z kostí nebo výživných smoothies – je to snadné a odpadá proces vaření. Kolik vývaru z kostí byste měli vypít denně? Doporučuje se konzumovat 1-2x denně jako polévku z kostního vývaru, buď jako obyčejný nápoj nebo si rychle připravit polévku z kostního vývaru.
Existují dokonce i dietní plány s vývarem z kostí. Každé ráno po probuzení vypijte 250 ml vývaru z kostí. V průběhu dne pak kdykoliv další porci.
K ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení používáme technologie, jako jsou soubory cookie. Děláme to, abychom zlepšili zážitek z prohlížení a zobrazovali personalizované reklamy. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.