
Alkohol a low carb nebo sacharidové vlny: Jde to dohromady?
28. srpna 2025
Pleť jako z alabastru? Low carb či sacharidové vlny mohou být cestou!
1. září 2025Léto je plné barev, chutí a vůní, které si většina z nás přeje uchovat co nejdéle. Zralé meruňky, sladké maliny, šťavnatá rajčata nebo křupavý hrášek – to vše jsou poklady, které se dají s trochou šikovnosti skladovat i na pozdější měsíce. A co je nejlepší? Můžeš to udělat zdravě, bez zbytečného cukru, chemie nebo stresu. Stačí znát ty správné způsoby, jak chuť léta zachovat.
Zavařování – tradice, která funguje i dnes
Možná si na něj vzpomeneš od babičky, ale zavařování rozhodně nepatří do minulosti. Naopak – je to skvělý způsob, jak si uchovat ovoce i zeleninu na dlouhé měsíce. Kromě klasických kompotů a marmelád můžeš vyzkoušet i čatní nebo zavařovaná rajčata.
Základem jsou čisté, sterilizované sklenice a ověřené recepty – zejména pokud chceš uchovat potraviny bez velkého množství cukru. Místo něj lze použít například citronovou šťávu, a u některých kompotů dokonce funguje i špetka soli, která zvýrazní sladkost ovoce.
Mražení – nejrychlejší cesta, jak zachovat svěžest
Pokud hledáš způsob, který je rychlý a výživově šetrný, mražení je jasná volba. Skvěle funguje na bobuloviny, hrášek, fazolky nebo bylinky. Důležité je zeleninu před mražením krátce povařit (tzv. blanšírovat) a ihned zchladit – tím si uchová barvu, chuť i texturu.
U drobného ovoce, jako jsou maliny, je dobré je nejprve rozložit na tácek a zmrazit jednotlivě. Teprve potom je přesypat do sáčku. Vyhneš se tak slepeným hrudkám a zbytečnému odpadu.
Sušení – voňavá a praktická možnost
Sušené ovoce, bylinky nebo třeba rajčata jsou skvělým způsobem, jak si dopřát kousek léta i uprostřed zimy. Navíc při správném sušení zůstávají zachovány vitamíny a přirozená vůně.
Suš ideálně při teplotě do 50 °C, ať už používáš sušičku nebo troubu. Ze sušených jablek si můžeš vyrobit zdravé chipsy, které ocení i děti – bez přidaného cukru nebo tuku.
Fermentování – návrat k přirozenosti
Kvašení zažívá zasloužený návrat. Kromě toho, že prodlouží trvanlivost zeleniny, je také skvělým zdrojem probiotik, která posilují imunitu i trávení. Na fermentaci přitom nepotřebuješ nic složitého – jen zeleninu, vodu, sůl a trochu trpělivosti.
Zelí, mrkev, květák nebo okurky – to vše můžeš snadno zkvasit doma. Klíčové je, aby zelenina byla neustále ponořená v nálevu, jinak může začít plesnivět.
Pyré, pesta a protlaky – domácí zásoby do kuchyně
Možná máš rajčata, bazalku nebo dýni ve větším množství a nevíš, co s nimi. Vyrob si domácí protlak, pesto nebo pyré – skvěle se hodí do polévek, omáček nebo na těstoviny.
Pokud recept nemáš ověřený na zavařování, raději hotový produkt zmraz. To platí zejména pro pesta s olejem a česnekem. Praktický trik? Pesto nalij do tvořítek na led – budeš mít vždy po ruce malou porci čerstvé chuti.

Skladování postaru – když stačí dobré podmínky
Ne vše je třeba hned zpracovávat. Některé druhy ovoce a zeleniny vydrží dlouhé měsíce i bez mražení nebo zavařování – stačí jim chlad, sucho a tma. Brambory, cibule, česnek, jablka nebo ořechy jsou ideální kandidáti.
Mrkev nebo petržel můžeš uložit do vlhkého písku ve sklepě. A pozor na jablka – vylučují ethylen, který urychluje zrání (a někdy i hnití) ostatního ovoce. Skladuj je tedy raději odděleně.
Kousek léta pro zimní dny
Nemusíš se spoléhat na přeslazené výrobky z obchodu nebo potraviny plné konzervantů. Když si uděláš čas a trochu plánování, připravíš si zásoby, které jsou nejen zdravé a výživné, ale navíc i chutné.
A hlavně – v zimních dnech, kdy otevřeš sklenici domácího džemu nebo sáhneš po sušeném ovoci, se ti do kuchyně vrátí vůně července. Léto si tak uchováš nejen ve sklenici nebo mrazáku, ale i v srdci.