
Quinoa s pečenou zeleninou a kuřecím masem
25. října 2025
Dýňové fit sušenky
26. října 2025Když se venku ochladí a listí začne šustit pod nohama, není nic lepšího než hrnek hřejivého nápoje, který potěší duši i tělo. Dýňové latté – nebo také “Pumpkin Spice Latte” – se stalo symbolem podzimu po celém světě. My ti ale přinášíme jeho zdravější domácí verzi, která je bez přidaného cukru, bez zbytečných kalorií, zato s plnou chutí dýně, skořice a vanilky.
Tento recept je ideální nejen pro milovníky kávy, ale i pro všechny, kdo si chtějí dopřát sladkou chvilku v rámci zdravého životního stylu. Využívá přirozenou sladkost dýně, vyvážené koření a kvalitní mléko – a výsledek? Sametově krémový nápoj, který tě zahřeje a zároveň nezatíží.

Fit dýňové latté (1 porce)
Ingredience:
-
dýňové pyré – 2 lžíce (cca 40 g)
-
espresso nebo silná káva – 1 porce
-
mléko (polotučné nebo rostlinné – mandlové, ovesné) – 200 ml
-
čekankový sirup nebo med – 1–2 lžičky (dle chuti)
-
skořice – ¼ lžičky
-
mletý zázvor – špetka
-
muškátový oříšek – špetka
-
vanilkový extrakt – pár kapek
-
volitelné: šlehané mléko nebo trochu rostlinné pěny na ozdobu
Postup:
-
V malém hrnci smíchej dýňové pyré, mléko, koření, čekankový sirup a vanilku.
-
Pomalu zahřívej a míchej, dokud se vše krásně nespojí a nezačne vonět – nevař, jen prohřej.
-
Přidej připravené espresso a dobře promíchej.
-
Nalij do hrnku, případně dolij pěnou z mléka a posyp trochou skořice.
-
Užij si okamžik klidu s vůní podzimu v každém doušku.
Závěr:
Dýňové latté je krásným příkladem toho, jak lze i oblíbené „kavárenské hity“ připravit v domácí, zdravější a levnější variantě – bez rafinovaného cukru a umělých sirupů.
Díky dýňovému pyré získáš nejen přirozenou sladkost, ale i dávku vitaminu A, vlákniny a antioxidantů, které posilují imunitu a podporují zdraví pokožky.
Ať už si ho dopřeješ po ránu, po tréninku nebo během klidného večera, tohle latté tě pohladí po duši i bez výčitek.
Zdravý životní styl totiž není o zákazu, ale o malých radostech, které tě posouvají vpřed – s úsměvem a vůní skořice.


