Malá, sladká cherry, soudková, žlutá, velká, masitá… rajčata nabízí opravdu nepřebernou řadu velikostí, tvarů, barev, vůní, chutí i textur. Některá zobeme jen tak k sýru, jiná se zase báječně hodí do salátů, polévek či omáček. Také je vám líto, když nestihnou dozrát? Pravda, teď v babím létě jim ještě můžeme dát na rostlinách šanci, ale co potom? Ani ta úplně zelená nemusíte vyhodit. Naopak, dají se skvěle zpracovat!
Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku, vlákniny a především lykopenu, tedy silného antioxidantu, který dokáže chránit srdce a cévy a dokonce bývá spojován se snížením rizika některých typů rakoviny. Mnohé z nás může překvapit, že lykopen se uvolňuje zejména při tepelném zpracování, tudíž nejen čerstvá rajčata, ale i omáčky či polévky přináší značné zdravotní benefity. Navíc jde o potravinu pro hubnutí nanejvýš vhodnou – rajčata jsou nízkokalorická, zato ale obsahují hodně vlákniny a vody, tudíž dobře zasytí i hydratují. Ve zkratce řečeno: zaženou hlad i žízeň. Právě proto je zhusta doporučujeme i v našich výzvách.
Co se zelenými rajskými jablíčky
Každému pěstiteli se někdy stalo, že se během podzimu díval na zelené plody, které neměly šanci dozrát. Jistě, variantou je i nechat je doma „dojít“, to se ovšem ne vždy povede. Jídelníček si ale můžete zpestřit zavařovanými saláty se zelenými rajčaty nebo skvělým chutney (čatní), pro nějž jsou nezralé plody přímo ideální. Takovou pochoutku pak použijete v zimě k masu nebo třeba i k tofu.
A jak na to, když přece jen chcete zkusit nechat rajčátka dozrát doma? Zkuste je zabalit do papírového sáčku společně s jablkem či banánem a umístit je na okenní parapet. Jablka nebo banán totiž uvolňují etylen a proces zrání tím urychlí. Pokud se ani tak zrání nezdaří, stále máte v rukávu eso v podobě právě sterilovaného salátu nebo chutney.
Tip pro ty, kdo rajčata nesnesou
Patříte k té sortě lidí, kteří se tohoto ovoce (nebo zeleniny… Jak to máte vy?) přejedli, či zkrátka „nemusíte“ chuť nebo aroma rajčat, anebo je nesnese vaše trávení, a přesto byste si chtěli dopřát lykopen? Jde to i jinak, ale stále chutně. Kvalitní suplementy do moderního jídelníčku rozhodně patří, třeba právě v momentě, kdy si některou složku potravy nemůžete z jakéhokoli důvodu dopřát.
Zdroj: Autorský text, Healthline