Máte rádi polévky? Já jakožto autorka článku dodávám: „Ano!“ Na polévkách jsem doslova vyrostla, dodnes je máme téměř denně. Teď na podzim krásně zahřejí, zasytí, dodají hydrataci, zdravé látky… a co si budeme povídat, pro mě jakožto pro někoho, kdo pečuje o handicapované dítě a zároveň má mnoho aktivit, je výhodou i to, že při jejich přípravě nemusím stát dvě hodiny u plotny, neb zeleninová krémová polévka je hotová „raz dva“ a vývar prostě naložím do tlakového hrnce a on se uvaří prakticky sám.
Dobrá polévka dokáže restartovat metabolismus, doplnit tekutiny a pomoci i s hubnutím. Právě polévky jsou totiž cestou k lehkému, ale výživnému jídelníčku. Jedním z jejich klíčových bonusů je vysoký obsah vody a vlákniny. Tělo se tak rychleji a na delší dobu zasytí, aniž by přijímalo nadbytek kalorií. Proto jsou polévky skvělé při zdravém a efektivním hubnutí. Zároveň pomáhají trávicímu systému – příjemně teplá tekutina uvolní napětí v žaludku. Znáte takový ten pocit „v bříšku jako v pokojíčku“, že? To je přesně ono! Navíc se zlepší vstřebávání živin a dojde i k podpoře přirozené detoxikace organismu.
Dobrá polévka dokáže restartovat metabolismus, doplnit tekutiny a pomoci i s hubnutím. Právě polévky jsou totiž cestou k lehkému, ale výživnému jídelníčku.
Nenápadný spojenec
Další výhodou polévek je to, že dokážou „schovat“ zeleninu, kterou by mnozí jinak nejedli. Jakožto máma handicapovaného těžce hypersenzitivního dítěte bych mohla napsat knížku o tom, jak propašovávám do polévek zdravé věci, které pak různě cedím nebo pasíruji, a o radosti, když naše dítě „zblajzne“ celou porci. Z pasírované či mixované polévky z brokolice či dýně se tak stává chutný a lákavý pokrm, který si zamilují i nejedlíci. Výborně poslouží také jako lehká večeře třeba po podzimní procházce. Nezatíží trávení, ale dodá tělu potřebné živiny.
Trocha psychologie
Polévky mají i silný efekt psychologický. Teplé jídlo totiž uklidňuje, pomáhá zpomalit a vyvolává pocit bezpečí. Taková polévka u maminky nebo u babičky: vzpomínáte si na ni? Člověk by rád ty chvíle aspoň na chvilku vrátil, že? U nás se dnes role obrátily a polévku pro svou maminku vařím já, a věřte, že každá chvíle, kterou mohu své mamince věnovat, mě hřeje. Vlastně asi podobně jako ta polévka, kterou jsme si s rodiči vychutnávali kdysi třeba po návratu z lesa.
V těchto chvilkách jsem vlastně ani jako dítě neměla moc chuť na sladkosti. Dnes vím proč: když si dáte misku polévky, tělo dostane signál, že je o něj postaráno.
Praktické jídlo
Polévky navíc skvěle korespondují s udržením zdravého životního stylu. Stačí je připravit předem a máte po ruce rychlé, syté a výživné jídlo. Sklenice vývaru, miska zeleninového krému nebo luštěninová polévka s kapkou olivového oleje mohou být každodenní dávkou zdraví, která stojí jen pár minut práce. A co si budeme povídat, je tu i aspekt finanční: polévky jsou v podstatě korunovou záležitostí. Pro chvíle, kdy není čas na vaření domácího jídla, zde máme skvělé polévky do hrnečku!
Na podzim a v zimě, kdy tělo potřebuje více energie a tepla, by polévka neměla chybět téměř v žádném jídelníčku. Může být prvním krokem k návratu ke zdravému jídlu – nenápadná, ale voňavá a účinná. A nejlepší je s láskou vařená.
Zdroj: Autorský text, Healthline