
Léto jako apríl: Jak se přizpůsobit, když tropy střídá déšť?
10. srpna 2025Low carb, tedy strava s omezením sacharidů (zjednodušeně řečeno), je v poslední době velice populární. Jde o stravovací program, který prospívá tělu, a dlužno říci, že ve výsledku i mysli. Ptáte se, jak to je se střevním mikrobiomem? Zda si s tímto systémem rozumí? Odpověď najdete v našem článku. Doporučení, jak si vše nastavit, aby vám to vyhovovalo, jsou zase obsažena ve výzvách.
Co je střevní mikrobiom
Trocha strohé teorie (ale nebojte se, opravdu jen trocha!): Střevní mikrobiom, to je soubor mikroorganismů, které žijí v našem trávicím traktu. Ovšem to, aby neživořily, ale skutečně žily, je enormním zájmem každého z nás. Proč? Protože pohoda našich střev hraje klíčovou úlohu nejen v trávení. Je také veledůležitá pro imunitu, hormonální rovnováhu, a pozor, i pro náladu! Jde vlastně o rovnici: čím pestřejší a vyváženější je osídlení střev, tím lépe. Právě skladba jídelníčku tedy může rozhodnout o tom, zda přátelské bakterie dostanou správnou výživu, tudíž zda se budeme cítit lehce, nebo „pod psa“. Tedy i o tom, zda naše figura bude taková, jakou ji chceme.
V low carb stravování jde o omezení sacharidů, tedy zejména pečiva, těstovin, pochopitelně hlavně sladkostí. Už z tohoto zjednodušeného výčtu je jasné, že pro střeva jde o skvělou záležitost. Tyto potraviny (nebo, upřímně řečeno, často spíše pochutiny) totiž často živí „nepřátelské“ bakterie a kvasinky. Omezením vysoce průmyslově zpracovaných sacharidů tedy můžeme otlačit nadměrné množství nevhodných mikrobů a nastartovat zdravější prostředí.
Čím nahradit sacharidy ?
Pochopitelně záleží na tom, čím sacharidy nahradíme. Tady se velmi přimlouváme za to, abyste do low carb nevstupovali bezhlavě, ale pod vedením někoho zkušeného. Proto také při tvorbě výzev spolupracujeme s odborníky. U low carb rozhodně nejde o to prostě nahradit rohlíky porcí masa, sýrů a vajec bez vlákniny. Takto by totiž mikrobiom začal strádat. Právě vláknina je pro „přátelské“ bakterie zdrojem potravy. Proto se i při low carb dbá na dostatečný přísun správné zeleniny, fermentovaných potravin a prebiotik, tedy složek, jež podporují růst správných bakterií.

Jaké suroviny fungují
Z potravin, které v praxi výborně fungují, lze jmenovat například oblíbené kimchi, kvašené zelí (aneb: česká klasika, kterou znali již naši moudří předkové), kysané okurky nebo například kefír. Z potravin probiotických můžeme jmenovat například cibuli, česnek, pórek, chřest nebo trochu opomíjenou čekanku. Může se stát, že se vám některá z těchto surovin špatně tráví. Začněte tedy pomaličku, střeva si musí zvykat postupně.
I když dodržíte veškerá doporučení, může váš organismus přechod na low carb ze začátku trochu rozhodit. Projeví se to nafouknutím, zácpou nebo únavou. Nebojte, jde o přechodný stav. Uděláte dobře, když své tělo podpoříte kvalitními probiotiky.
Správně nastavená low carb cesta může být pro zažívání velice prospěšná. Je potřeba, aby byla pestrá, bohatá na vlákninu a s obsahem fermentovaných potravin. Zdravý mikrobiom to člověku vrátí: dobrou náladou, rychlým spalováním a ve výsledku i hubnutím.
Zdroj: Autorský text, Healthline