
Protahování (strečink) a proč je tak důležité – Aby tělo nebolelo i když „jen“ jdete s kočárkem či vozíkem
20. května 2025
Cuketa s rajčaty, kukuřicí a Šmakounem
25. května 2025Přechod na low carb je zcela jistě výzvou, zejména pokud máte větší rodinu, pro kterou připravujete jídlo. Ale my se výzev co? Nebojíme! S trochou kreativity, plánování a s inspirací v našem receptáři připravíte pokrmy, které potěší všechny členy domácnosti. Možná budete i sami překvapeni tím, jak barevná a zábavná může cesta ke zdravému stravování být!
Co je low carb?
Low carb (nízkosacharidová) dieta… a zde se prosím zastavme. Slovo „dieta“ je takovým zaklínadlem, pod nímž si představíme zpravidla omezování a nechutnost. Pravým významem ale je zkrátka „způsob stravování“. A tak to i berme: Low carb je způsob stravování. A tak trochu i životní styl. Zaměřuje se na snížení příjmu sacharidů a zvýšení podílu bílkovin i zdravých tuků. Cílem je stabilizace hladiny cukru v krvi, podpora spalování tuků a zlepšení celkové energie. Typickými potravinami používanými v low carb jsou maso, ryby, vejce, zelenina s nízkým obsahem škrobu, ořechy a semena. Samé dobré věci, že?
5 tipů pro rodinné lowcarb vaření
1.Plánujte dopředu
Sestavte, ideálně ve spolupráci s dětmi (uvidíte, jak je to bude bavit) týdenní jídelníček, který kombinuje lowcarb jídla s možnostmi pro ty rodinné členy, kteří k lowcarb zatím „nepřičichli“. Například připravte hlavní pokrm bez příloh, jejichž varianty ale nabídněte podle preferencí – pro vás zeleninový salát, pro děti například brambory nebo rýži.
2.Zaměřte se na přizpůsobitelná jídla
Některá jídla jsou zkrátka univerzální, dá se s nimi různě „pohrát“. Například tacos můžete pro sebe servírovat s low carb tortillami a s klasickými pro ostatní. Podobně je tomu u pizzy: můžete použít květákový korpus pro sebe a běžný pro zbytek rodiny. Ovšem pozor! Nezřídka se stává, že zbytek rodiny krade low carb doplňky!
3.Popusťte uzdu fantazii: inovujte klasické recepty
Mnoho tradičních jídel lze upravit do low carb verze. Příkladem budiž zahušťování omáček, kde místo mouky můžete použít lahůdkové sušené droždí nebo nastrouhanou zeleninu. Poznámka autorky článku: Takováto jídla jsou i voňavější a daleko chutnější. Nebo náhrady: místo těstovin použijte cuketové nudle, květákovou rýži nebo pečenou zeleninu. Receptů na low carb verze oblíbených pokrmů existuje mnoho, určitě si nějaké časem i sami vymyslíte. A když je jednou vyzkoušíte, už se ke „klasice“ nevrátíte.
4.Pozvěte děti k přípravě jídla
Zapojení dětí do vaření může být nejen zábavou, ale i zvýšit jejich zájem o nové pokrmy. Ano, víme, že někdy je dětská „pomoc“ spíše komplikací, ale věřte, že za ten společně strávený čas a za vztah dětí k jídlu to rozhodně stojí. Děti jsou zvídavé, rády se dozvědí něco o vlivu potravin na lidské zdraví, o technologii přípravy nebo klidně i o kuchyňských přístrojích. Nechte je pomáhat s přípravou zeleniny, mícháním těsta nebo zdobením pokrmů. Společné vaření může být zábavné a vzdělávací. Také je to skvělý trénink motoriky a spolupráce ruka-oko-mozek.
5.Buďte flexibilní
Není třeba striktně trvat na tom, aby celá rodina přešla na low carb stravování (i když my případů, kdy rodinní příslušníci začali lowcarb závidět natolik, že na něj sami přešli, jsou plné sociální sítě). Klíčové je najít rovnováhu, která bude příjemná všem. Nenásilné zavádění změn a otevřená komunikace mohou dokonce pomoci k tomu, aby na zdravější styl postupně přešla celá rodina.

Inspirace pro low carb recepty
Ke snídani si můžete připravit voňavé vaječné muffiny například se špenátem a sýrem, k obědu grilované maso s květákovým pyré. Chutnou večeří budou cuketové lasagne nebo pečený losos. Ani na dezerty nemusíte zanevřít, zkusit můžete třeba báječný čokoládový mousse s avokádem. Inspiraci na jídelníček najdete jak v naší výzvě, tak v receptíkách.
Low carb stravování nemusí znamenat komplikace v rodinném vaření. S trochou kreativity a plánování můžete připravit lákavá, chutná a zdravá jídla, která potěší všechny členy domácnosti. Klíčem je flexibilita, otevřenost k novým nápadům a společné zapojení do přípravy pokrmů.