⟵   Zpět

Suroviny, které „zabijí“ tvůj salát

Blíží se léto a s ním související plavková sezóna. Období, kdy mnohem častěji přemýšlíme nad tím, co si dáme na talíř. Nenahraditelnou součástí našich jídelníčků se stávají saláty, a proto se dnes zaměřím na to, jaké chyby při jejich přípravě nejčastěji děláme.

Jaké suroviny rozhodně do salátu nepatří

V tomto případě opravdu neplatí pravidlo čím více, tím lépe. Pokud si chceš na salátu nejen pochutnat, ale také napomoci hubnutí a dodat svému tělu energii, je potřeba vědět, co použít. Stačí dvě nevhodné ingredience a rázem dosáhneš úplného opaku. Mezi nejoblíbenější saláty patří v letních měsících těstovinové a zeleninové. Jsou nejen osvěžující, ale velmi lehké a dobře stravitelné. Pokud zvolíš vhodné potraviny, dopřeješ svému tělu potřebnou dávku vlákniny, minerálů i vitamínů.

Čeho se tedy vyvarovat

1) Není zálivka jako zálivka

Nevhodně zvolená zálivka může tvůj salát proměnit v kalorickou bombu. Pokud sáhneš po kvalitním oleji, potěšíš nejen své chuťové pohárky, ale především trávicí trakt. Bez oleje totiž zůstanou některé pro tělo důležité látky nestrávené a odejdou z těla ven. A jaký olej zvolit? Za krále mezi oleji je považován extra panenský olivový olej, který je také nejvíce doporučovaný pro studenou kuchyni.

Dle výživové poradkyně Mgr. Zuzany Douchové je potřeba olej do salátů přidávat po lžičkách. Lehce si tak pohlídáte, jaké množství oleje použijete. Pokud to s množstvím přeženete, stane se z vašeho lehkého zdravého salátu kalorická bomba. Vyhnout bychom se měli majonéze, zakysané smetaně, slanině nebo cukru. Za nevhodně zvolenou přílohu se považuje bílé pečivo.

2) Pozor na tučné sýry

Sýry není potřeba si odpírat, jelikož jsou zdrojem bílkovin a vápníku. Je však na místě pohlídat si obsah soli a tuku. Balkánský sýr, cottage, mozzarella, kozí sýr nebo feta patří k nejvyhledávanějším. Mezi nejméně tučné patří cottage a ricotta.

3) Vyvaruj se všemu smaženému nebo „křupavému“

Kuře, krevety, losos… Kuře je skvělým zdrojem bílkovin, krevety mají skvělou chuť a vyznačují se velmi nízkou hladinou sacharidů, tedy celkově nízkou kalorickou hodnotou. Jejich maso je plné vitamínů, živin i bílkovin. Losos obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitamínu D. Je také bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, především vitamin B6, B12, B3 nutných pro celou řadu tělesných funkcí. Pokud chcete z těchto zdravých potravin udělat nezdravé, stačí je obalit v trojobalu a usmažit v pořádné dávce oleje.

4) Slanina

Asi nejznámějším salátem obsahujícím dozlatova opečenou slaninu je Caesar salát. Ve 100 g najdeš kolem 335 kcal, 30 g tuku a 2,3 g soli. Pokud tedy nestojíš o nemalou dávku tuku a kalorií navíc, slaninu bych vynechala. Pokud si ale svůj salát bez uzeniny nedokážeš představit, sáhla bych po sušené šunce.

Co říci závěrem? Saláty prostě do našeho jídelníčku patří, jen je potřeba přemýšlet nad tím, z čeho si je připravíme. Zde je náš tip na úžasný a zdravý salát plný superpotravin. Tento salát tě nejen zasytí, ale rozhodně ti z něj nebude těžko. Inspirovali jsme se kuchařkou Jíme zdravě.

Bulgurový salát s lilkem a sušenými rajčaty

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut

Suroviny pro 2 porce

  • 150 g bulguru
  • 300 ml horké vody
  • 120 g lilku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 ks sušených rajčat
  • 250 g cherry rajčátek
  • 2 hrsti petrželové natě
  • 1 hrst rukoly
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Bulgur zalij horkou vodou, osol malou lžičkou soli a vař na mírném plameni 10 minut. Dalších 5 minut jej nechej pod pokličkou dojít.
  2. Lilek nakrájej na kostičky.
  3. Nakrájený lilek orestuj na rozehřátém olivovém oleji na středním plameni. Pak jej přidej k bulguru.
  4. Sušená rajčata a cherry rajčátka nakrájej na kostičky, petrželovou nať nasekej najemno. Vše společně s rukolou promíchej s uvařeným bulgurem.
  5. Salát podle chuti osol a opepři, případně přidej olivový olej. Salát se podává teplý, nebo jej nechej vychladit v lednici a poté podávej.

Tip: Salát můžeš ozdobit několika černými olivami a pár lístky čerstvé petrželové natě.

Dobrou chuť


17.6.2021

Alena

Autorka se narodila v Ostravě, do Prahy ji přivedl osud, láska a nespočet nových možností. Miluje Prahu, dle jejích slov je to nádherné město s neskutečnou energií. Má dvě děti, vystudovala školu Tvůrčího psaní Markéty Dočekalové a kurz spisovatele Reného Nekudy. Její vášní je psaní. Miluje život, neboť je její neustálou inspirací a touhou.

Vaše komentáře:

Výzva doporučuje

Zhubni nafurt - naše nejkomplexnější výzva - Splň si svůj sen a jednou provždy ZHUBNI NAFURT. S nejkomplexnější výzvou máš na výběr ze 4 variací jídelníčků - klasický s masem, vegetariánský, bez lepku či bez laktózy. V téhle výzvě dostaneš to nejlepší v 60 dnech. Tréninkový plán je nadupaný. Čeká tě 42 tréninků (Tabata, HIIT,Klouzání, Kickbox, Posilování) v podání 5 trenérek. Nově si pro tebe Mari připravila Posilování mysli, program, kde budeme pracovat s myslí a naučíme se sebehodnotě, spokojenosti a lásce ke svému tělu. Přidej se ke skupině dalších výzvařů a dosáhni společnými silami vytoužených výsledků. Chci vědět více

Rubriky blogu

Nejnovější články

Nejčtenější za poslední týden

Nejoblíbenější

Přidej se k nám na síti