
Květákový krém s parmazánem, opečenými mandlemi a kapkou citronu
30. listopadu 2025Je to přesně ten typ jídla, který tě nabije energií, ale zároveň nezatíží. Ideální pro zimní večery, detoxikační dny i dny, kdy prostě potřebuješ misku teplé pohody.

Ingredience (2–3 porce)
-
kokosové mléko – 250 ml
-
zeleninový vývar – 400 ml
-
mrkev – 2 ks
-
červená paprika – 1 ks
-
cuketa – 1/2 ks
-
cibule – 1 ks
-
česnek – 2 stroužky
-
čerstvý zázvor – cca 2 cm
-
olivový olej nebo kokosový olej – 1 lžíce
-
limetová šťáva – 1 lžíce
-
sůl, pepř – dle chuti
-
kurkuma – 1/2 lžičky
-
chilli vločky (volitelně) – špetka
-
čerstvý koriandr nebo petržel – na ozdobu
Postup
-
Na oleji osmahni najemno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Jakmile se rozvoní, přidej kurkumu a krátce orestuj.
-
Přidej na kostičky nakrájenou mrkev, papriku a cuketu. Restuj 3–4 minuty, aby zelenina pustila chuť.
-
Zalij vývarem, přiveď k varu a vař asi 10–12 minut, dokud zelenina nezměkne.
-
Přilij kokosové mléko, dochuť solí, pepřem, limetovou šťávou a případně chilli.
-
Krátce prohřej (už nevař), aby se chutě spojily.
-
Část polévky můžeš rozmixovat pro jemnější krémovost, nebo ji nechat s kousky zeleniny pro rustikální styl.
-
Při servírování posyp čerstvým koriandrem nebo petrželí a podávej s kouskem opečeného chleba či rýží.
Extra Tipy
-
Pro sytější variantu přidej červenou čočku nebo cizrnu — polévka tak získá více bílkovin i vlákniny.
-
Pokud nemáš rádi koriandr, skvěle funguje i čerstvá bazalka nebo máta.
-
Pro krémovou, ale lehčí verzi můžeš použít light kokosové mléko.
Závěr
Stačilo pár minut a celá kuchyně se proměnila v malý thajský chrám vůní. Zázvor, česnek, kurkuma… a ten okamžik, kdy do hrnce přiliješ kokosové mléko a vše se spojí do krémového zázraku.Tahle polévka je důkazem, že i z obyčejné zeleniny může vzniknout exotická a výživná dobrota, která zahřeje, potěší a posílí imunitu. Dobrou chuť


