
Zeleninová polévka s kokosovým mlékem, limetou a čerstvým koriandrem
2. prosince 2025Jsou ideální jako rychlá snídaně, svačina na cesty nebo zdravý dezert pro děti. Navíc nepotřebují žádný rafinovaný cukr, máslo ani mouku – a přesto chutnají jako z pekárny.

Ingredience (na 9–10 muffinů)
-
zralé banány – 2 ks (cca 200 g)
-
vejce – 2 ks
-
ovesné vločky – 100 g
-
mleté mandle (nebo mandlová mouka) – 40 g
-
prášek do pečiva – 1 lžička
-
skořice – 1 lžička
-
kokosový olej – 1 lžíce (rozpuštěný)
-
řecký jogurt – 2 lžíce (cca 40 g)
-
vanilkový extrakt – 1/2 lžičky
-
špetka soli
-
volitelné: hrst borůvek, nasekané ořechy nebo kousky hořké čokolády
Postup
-
Předehřej troubu na 180 °C a připrav si formu na muffiny (s papírovými košíčky nebo lehce vymazanou kokosovým olejem).
-
Banány rozmačkej vidličkou do hladka.
-
Přidej vejce, jogurt, kokosový olej a vanilkový extrakt – dobře promíchej.
-
V jiné míse smíchej vločky, mleté mandle, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
-
Spoj suché a mokré ingredience, promíchej do hladkého těsta.
-
Pokud chceš, vmíchej borůvky, ořechy nebo kousky hořké čokolády.
-
Těsto rozděl do formiček a peč asi 18–20 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
-
Nech muffiny vychladnout na mřížce – po vychladnutí krásně zvláční.
Extra Tipy
-
Čím zralejší banány, tím sladší muffiny. Pokud máš banány s hnědými tečkami, jsou ideální!
-
Pokud chceš extra vláčnou verzi, přidej do těsta lžíci jablečného pyré nebo nastrouhanou mrkev.
-
Skvěle se hodí i do Redukčního ale i dětského jídelníčku – žádný cukr, ale spousta přirozené energie.
Závěr
Zdravé pečení nemusí znamenat kompromis v chuti. Tyto banánové muffiny jsou důkazem, že i bez cukru a bílé mouky můžeš mít sladký dezert, který tě zasytí, dodá energii a ještě krásně provoní celou kuchyň.
Vyzkoušej je – a uvidíš, že po nich sáhneš i místo klasických sladkostí.


