Když se řekne sterilování zeleniny, spousta z nás si představí babičku, jak zavařuje okurky. V moderní době ovšem zažíváme návrat k tradičním postupům, uchovávání lokálních plodin není výjimkou. Právě tyto zdánlivě obyčejné potraviny mohou být i zajímavým pomocníkem pro ty, kdo se vydali cestou hubnutí a zdravého životního stylu. Sterilovat lokální, sezónní potraviny je skvělou cestou k tomu, abychom i v zimě měli dostatek zdravých surovin a zároveň kontrolu nad tím, co do svých jídel dáváme. Lidské tělo navíc v zimním období lépe tráví právě zeleninu fermentovanou než čerstvou. Ba co víc – i nálevy, které by někdo možná vylil do dřezu, se dají chytře využít.
Poklad jménem nálev
Při sterilování rajčat si jako vedlejší produkt automaticky vyrobíme solanku, tedy slaný nálev. Zdaleka ovšem nejde o odpadní tekutinu. Solanka totiž obsahuje minerály, stopové množství vitaminů a také sůl, která se hodí pro doplnění elektrolytů po intenzivním tréninku. Zředíte-li tento nálev s vodou a doplníte třeba pár kapek citronu, získáte skvělý přírodní iontový nápoj, a to bez přidaného cukru a umělých barviv. Pro ty, kteří jedou low carb, jde o skvělý způsob, jak se po pohybu rehydratovat, aniž by hrozil prudký nárůst krevního cukru.
Superdrink pro sportovce
Podobně je na tom i obyčejný lák z okurek, obzvlášť pokud jej připravujeme bez velkého množství cukru. Jeho kyselost podporuje trávení, tento nálev navíc v menším množství dokáže pomoci i s úlevou při svalových křečích. Obsahuje totiž sodík a draslík. Použití láku je naprosto jednoduché – stačí jej přidat do studené vody, můžete dodat i nějakou tu bylinku. Skvělý je také jako základ pro studenou polévku ve stylu gazpacha. Hodit se vám bude i při sacharidových vlnách, a to v nízkosacharidových dnech, kdy vám pomůže doplnit minerály a podpořit hydrataci, aniž by přidal zbytečné sacharidy.
Sterilovat se samozřejmě dají i papriky, cukety či různé směsi. Ty mohou posloužit jako skvělý základ pro zimní salát nebo i jako samostatná příloha třeba k masu. Klíčem je vybírat kvalitní suroviny, ideálně domácí nebo lokální, a pokud kupujeme sterilovanou zeleninu, věnovat pozornost složení (čím méně přidaného cukru, tím lépe, samozřejmě bez barviv, zvýrazňovačů chuti a podobných „šmakulád“).
Víš, co jíš/piješ
Výhodou domácí sterilace je i fakt, že si sami určujeme nejen množství cukru, ale i soli. Zelenina má tu výhodu, že k její sterilaci není potřeba cukr, případně se mnohdy dá nahradit stévií nebo erythritolem. Takto upravenou zeleninu je snadné zapojit do jídelníčku – můžete ji například přidat do vaječné omelety.
Tak co, budete se teď po otevření sklenice s okurkami nebo rajčaty dívat na nálev jinýma očima? Může se pro vás stát nenápadným, ale cenným pomocníkem na cestě ke zdraví a vysněné figuře.
Zdroj: Autorský článek, Healthline