
Ranní cvičení může změnit váš den: více energie, nižší míra stresu a lepší výsledky!
27. listopadu 2025
Ingredience (2–3 porce)
-
zelený chřest – 400 g
-
cibule – 1 menší
-
česnek – 1 stroužek
-
olivový olej – 1 lžíce
-
zeleninový vývar – 500 ml
-
ricotta – 80 g
-
citronová šťáva – 1 lžička
-
sůl a čerstvě mletý pepř – dle chuti
-
parmazán – 1 lžíce (volitelně)
-
čerstvé bylinky – petržel, pažitka nebo tymián na ozdobu
Postup
-
Připrav chřest: odlom dřevnaté konce a nakrájej ho na menší kousky. Špičky si odlož stranou – použijeme je na závěr jako dekoraci.
-
Na olivovém oleji orestuj nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou a nezavoní.
-
Přidej nakrájený chřest (kromě špiček) a lehce ho orestuj, aby získal chuť a barvu.
-
Zalij vývarem, osol, opepři a vař asi 10–12 minut, dokud není chřest měkký.
-
Polévku rozmixuj do hladka, vmíchej ricottu a citronovou šťávu. Pokud chceš výraznější chuť, přidej i trochu parmazánu.
-
Krátce prohřej, ale už nevař – aby se ricotta nesrazila.
-
Na závěr zvlášť krátce povař chřestové špičky (1–2 minuty v horké vodě), přidej je do hotové polévky a ozdob čerstvými bylinkami.
Extra Tipy
-
Pro veganskou verzi nahraď ricottu rostlinnou alternativou (např. tofu ricottou) a místo parmazánu použij lahůdkové droždí.
-
Skvěle chutná i studená jako letní krémová polévka.
-
Chceš ji více „na styl bistra“? Přidej na povrch pár kapek olivového oleje, čerstvě mletý pepř a křehké krutony.


