
Low carb a rodinné vaření: Jak sladit nízkosacharidové stravování s chutěmi celé rodiny?
23. května 2025
Zelné závitky s mletým hovězím masem
31. května 2025Jednoduchý, lehký a přitom výživný recept, který vám nezabere více než pár minut v kuchyni! Tato barevná kombinace cukety, rajčat a kukuřice, doplněná o bílkovinami nabitý Šmakoun, je skvělou volbou nejen pro ty, kteří si hlídají linii, ale i pro všechny milovníky zdravého stravování. Recept je z naší výzvy Do plavek 2025.
Jídlo vyniká svou svěžestí, rychlou přípravou a perfektním poměrem makroživin. Cuketa dodá jídlu jemnost, rajčata šťavnatost, kukuřice lehkou sladkost a Šmakoun se postará o potřebné bílkoviny bez zbytečných tuků. Navíc je recept ideální jako lehký oběd nebo večeře – ať už jste doma, nebo si ho připravujete do krabičky do práce.
Pojďme se podívat, jak si tuhle zeleninovou dobrotu jednoduše připravit!

Ingredience:
- Cuketa (100g)
- kukuřice konzervovaná( 10g)
- rajčata (100g)
- šmakoun (100g)
Postup:
Cuketu omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na půlkolečka. Rajčata umyjte a nakrájejte na menší kousky. Kukuřici sceďte z konzervy a Šmakouna nakrájejte na plátky nebo kostičky.
Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte cuketu a restujte ji na střední teplotě cca 3-4 minuty, dokud nezačne měknout.
Přidejte nakrájená rajčata a kukuřici, promíchejte a restujte další 2-3 minuty, dokud rajčata nezměknou.
Do pánve přidejte Šmakouna, promíchejte a vše restujte dalších 5-7 minut, dokud se vše dobře prohřeje a chutě se spojí.
Jídlo dochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti.
Dochucovadla a bylinky:
-
Olivový olej – 5 ml (pro restování nebo zakápnutí)
-
Česnek – 1 stroužek (najemno nasekaný)
-
Sušené oregano nebo bazalka – ½ lžičky
-
Čerstvá petržel nebo pažitka – hrst nasekané (na posypání)
-
Sůl – dle chuti (např. špetka mořské soli)
-
Čerstvě mletý černý pepř – dle chuti
-
Citronová šťáva – pár kapek pro svěžest (volitelné)