„Nechceš cuketu?“ Tento letní pozdrav se teď ozývá ze zahrádek i z úst návštěv. Nenápadná lilkovitá zelenina podobná okurce se v posledních letech právem stává stálicí v lehké a zdravé kuchyni. Výhodou je vysoký obsah vody a oproti tomu naopak nízký podíl kalorií. Obrovský bonus představuje její neutrální chuť, díky níž je cuketa vhodná pro širokou škálu využití – do salátů, na gril, do polévek i do sladkých dezertů.
Už jste ochutnali grilovanou cuketu? Je to až legračně jednoduché: stačí ji nakrájet na plátky, potřít kvalitním olivovým olejem, osolit a přidat oblíbené koření. Můžete si ji klidně dát i jen tak, skvělá ale je s masem či sýrem (například halloumi nebo tofu, pokud si hlídáte podíl sacharidů). Výborně ladí i s další zeleninou, jako jsou barevné papriky (kapie) či oblíbená rajčata. Z cukety můžete vytvořit tzv. zoodles, tedy špagety, které skvěle nahradí špagety, pokud ji krátce podusíte na olivovém oleji a smícháte s omáčkou. Z výše uvedeného je tedy patrné, že cuketa je ideálním společníkem i pro ty, kdo „jedou“ low carb či sacharidové vlny.
Cukety kam se podíváš
Co ale dělat, když na vás při každé procházce po zahradě vykoukne několik takových krasavic? To už se člověk bojí otevřít i noviny, aby z nich nevybafla cuketa, že? Je jasné, že není v lidských silách spotřebovat úrodu, která je intenzivní a zároveň časově značně omezená. Proto existuje několik způsobů uchování na chladnější dny. Základem je nechat cukety poněkud více vyrůst a dobře vyzrát, vydrží potom při dobrém uskladnění i několik měsíců. Co ale můžeme udělat dalšího? Nejjednodušší je samozřejmě mražení. K němu se naopak hodí plody mladé, ideálně nejdříve krátce tepelně upravené a následně zchlazené. Chcete-li mrazit cuketu čerstvou, nejdříve ji nastrouhejte či nakrájejte a slijte přebytečnou tekutinu.
Hit nejen pro low carb: cuketová (ne)mouka
Nemáte v mrazničce místo? To je naprosto pochopitelné, naštěstí existují i další způsoby. Znáte třeba cuketovou mouku? Ta je přímo skvělá k zahušťování místo klasické bílé mouky. Připravíte ji tak, že libovolné množství cuket nakrájíte na tenká kolečka, která vyskládáte do sušičky a budete sušit při teplotě 50-60 °C. Samozřejmě lze sušit i na slunci či v troubě (tu nezapomeňte nechat pootevřenou, jinak se zelenina nebude sušit, ale dusit). Jak poznat správně usušenou cuketu? Je křehká a lámavá, není ohebná. V tomto okamžiku ji stačí už jen „projet“ mixérem či food procesorem. Uchovávat je potřeba v dobře uzavíratelné nádobě.
Zdroj: Autorský text, Healthline