Zahrádky v průběhu léta přetékají barevnými a voňavými plody. Také je vám líto nechat shnít to, co nespotřebujete hned? Rádi si chuť a vůni tohoto krásného období připomenete i v zimě? Vězte, že díky zavařování si přijdou na své nejen chuťové pohárky, ale i nos, mozek a celé tělo!
Pro tělo i mysl
Možná tomu nevěříte, ale právě zavařování je přirozenou formou ergoterapie. A když plody i vlastnoručně sklízíte, dáváte si nevědomky poměrně slušně „do těla“. Zapojíte všechny svalové skupiny, při česání ovoce ze stromů se i krásně protáhnete. Co že to ale je ta ergoterapie? Velmi užitečná forma fyzioterapie, která využívá právě přirozenou práci. V rehabilitačních střediscích se používá například i pro pacienty po úrazech, po mozkové mrtvici nebo pro lidi se špatným svalovým napětím. Využívají ji dokonce autisté či epileptici.
Zpracovávání darů léta je i takovým vědomým rituálem – slyšíte to typické „lupnutí“ víčka po sterilaci darů ze zahrádky? V ten moment jsou správně naplněny nejen sklenice, ale i naše duše. Cítíme spojení a spolupráci s přírodou, vzácnost okamžiku „tady a teď“, návrat ke kořenům, když si mnozí z nás vzpomenou třeba na svou maminku či babičku. U mě je to i vzpomínka na tatínka, který zavařoval okurky a vlastnoručně nasbírané houby. Vždy, když se dostaneme do lesa a nějaký ten hříbek najdeme, děkuji do nebe tátovi, že nám ho tam „pohlídal“. A jednu jeho skleničku hub mám schovanou na památku; neotevřeme ji asi nikdy.
Terapie vůní
Zavařování je také takovou aromaterapií v praxi – cítíte tu vůni švestek, meruněk, rajčat nebo okurek? Uklidňující a nabíjející zároveň. To pak má člověk hned lepší náladu. Právě tu si připomenete i třeba před Vánocemi, až při pečení cukroví otevřete domácí džem. Dýchne na vás vzpomínka na tu chvíli, kdy jste si užívali léto s rodinou či přáteli. A možná se i zasmějete tomu, jak jste láteřili kvůli rozbité sklenici nebo připáleným povidlům.
Všichni asi známe klasické postupy, u nichž se kvůli chuti, hustotě a konzervaci používá cukr. My si ale dnes ukážeme tipy, jak to jde i zdravěji.
Základem je používat dobře omyté plody, zdravé, nepřezrálé. Sklenice a všechny nástroje (naběračky, víčka atd.) vyvařte. Víčka je nejlepší používat nová, nesmí být zdeformovaná. Sklenice těsně před plněním vypařte, musí se plnit horké.
Sladkost bez přidaného cukru
Jaké plody použít? Ideální jsou švestky, broskve, meruňky, dokonce i bezinky. Moje vlastní zkušenost: například k jahodám, malinám či borůvkám je lepší použít klasický cukr, tyto plody jsou totiž náchylnější ke zkažení. Švestky, meruňky, broskve či bezinky stačí několik hodin podusit se špetkou soli bez přidání vody, až džem dosáhne požadované hustoty. Chcete-li vyrobit marmeládu, podušené plody rozmixujte. Při přípravě kompotů se ovoce nakrájí, větší kusy se na 1-3 minuty ponoří do horké vody, poté se omyje vodou studenou. Naskládá se do sklenic a zalije se horkou směsí vody a špetky soli, případně trochou rostlinného sladidla. Zdravé zavařování tedy může probíhat bez zbytečného přidávání cukru a umělých želírovacích látek. Potřebujete-li přece jen trochu zahustit, můžete použít agar-agar nebo citrusový pektin.
Nejen ovoce si ale zaslouží uchování na zimu. Z rajčat a paprik si můžete připravit směs na lečo, zavařené cukety, houby nebo nakládané okurky použijete třeba do salátů či na obložené mísy. Skvělé je i chutney (čatní), které může být i směsí zeleniny s ovocem (například z hrušek je přímo božské). S konzumací ale netřeba čekat do zimy, dobroty můžete vzít s sebou k přátelům na zdravé grilování.
Nač si dát pozor? Samostatnou kapitolou je zavařování masa. Někteří „střelci“ vám budou tvrdit, že stačí, aby taková masová konzerva prošla procesem sterilace jen jednou. Na to ale pozor, opravdu je potřeba toto provést dvakrát, vždy po 24 hodinách. Jde totiž o to, že botulotoxin nepoznáte na chuti, ale rozhodně jej můžete poznat na svém zdraví. Dokonale se proti němu ochráníte opravdu pouze dvojím zavařením. A my si přece chceme připravit výrobky zdravé, zachovat kvalitu lokálních surovin a prospět svému tělu!
Takové zavařování, to je i sdílení. Až si v zimě otevřete vlastní kompot nebo džem, zahřejete se tělesně i duševně – vzpomínkami na léto. S dětmi si třeba povyprávíte, jak jste společně dováděli na zahradě. Zdravá marmeláda je také oblíbeným dárkem – dejte skleničkám ozdobné „čepičky“, přidejte mašli, a hned máte pozornost pro souseda nebo třeba pro oblíbenou paní učitelku, která takovýto jedlý dárek jistě ocení. Kdyby vaše vlastní zásoby došly, případně byste třeba měli chuť na extra džem z exotického ovoce, lze samozřejmě zakoupit i hotový.
Zavařování tedy může být cestou, jak si vychutnat přítomný okamžik a zároveň si jej „zakonzervovat“ do budoucna.
Zdroj: Autorský text, NZIP
Zdroj obrázků: Freepik