Ahoj výzvaři!
Možná jste si už všimli, že se u nás na fb dost často probírá lepek a to ve smyslu, jestli je teda dobrý nebo ne. Upřímně si myslím, že na to bude mít každý svůj pohled, protože ani my ve výzvě se ohledně lepku úplně neshodneme. Marťasovi nedělá dobře, má po něm nafouklé břicho a špatně tráví, já zase úplně pro vyřazení lepku nejsem.
A tak jsme poprosili naší Žandu, která nám ve výzvě pomáhá hlavně ohledně technologie potravin, aby nám ten lepek tak nějak „rozsekla“. A tady je výsledek :-).
Lepek neboli gluten je hlavní bílkovinou často konzumovaných obilovin, jako je např. pšenice, ječmen, žito, oves a další. Mezi obiloviny a další potraviny, které lepek neobsahují, patří: proso, rýže, sója, pohanka, amarant, quinoa, kukuřice, brambory ad.
Lepek má výborné technologické vlastnosti. Dává těstu pružnost a umožňuje vytvořit správný tvar pečiva.
Pokud máte pocit, že po požití potravin s lepkem trpíte různými potížemi, je možné, že máte lepkovou intoleranci nebo alergii. Intolerance znamená, že nejde o vážné onemocnění, ale daná potravina vyvolává obtíže s trávením. Alergie na lepek (celiakie) je autoimunitní onemocnění, které se projeví velmi vážnými obtížemi v důsledku vzniku chronického zánětu gastrointestinálního traktu. Toto onemocnění lze identifikovat mimo jiné pomocí stanovení hladiny protilátek. Celiakie se projevuje již od dětství průjmy, ztrátou váhy a neprospíváním. Je to onemocnění, které bohužel nelze vyléčit a jediným řešením je odstranění lepku ze stravy a tedy dodržovat tzv. bezlepkovou dietu. Při intoleranci lepku vymizí obtíže v krátké době po vysazení lepku ze stravy, ale zase se objeví v krátkém období po jeho znovuzavedení do stravy.
Jak už je jasné z předešlého odstavce, pokud trpíte potížemi po konzumaci potravin s lepkem, je pro vás vhodné lepek ze stravy omezit, či úplně vyloučit. Pokud ovšem s lepkem problém nemáte, můžete jej v klidu konzumovat. Vaše střeva si s ním dokážou v pohodě poradit. Může se totiž stát, že pokud vyřadíte ze svého jídelníčku pečivo, obsahující lepek, ochudíte se spolu s ním o tělu prospěšné látky, jako je vláknina, minerály nebo vitaminy skupiny B (v pečivu spíše celozrnném). Samozřejmě není důvod ládovat se ráno koláči, na oběd si dát těstoviny z bílé mouky a k večeři tři rohlíky. Pečivo spolu s dalšími výrobky z mouky a obilovin zařazujte s mírou a tak, aby vyváženě zapadly do Vašeho denního jídelníčku.
Autor: Žaneta
18.7.2018
Autorka pochází z Českého Ráje a žije společně se svým mužem, kocourem, a třemi syny v Praze. Studovala obchodní akademii, vlastní certifikát z psychologie, prošla několika kurzy o výživě dětí a má licenci fitness trenéra.
Její vášní je četba, běh, vaření a kreativita s dětmi. V současnosti je také učitelkou se synem na domácím vzdělávání.
Zhubni nafurt - naše nejkomplexnější výzva - Splň si svůj sen a jednou provždy ZHUBNI NAFURT. S nejkomplexnější výzvou máš na výběr ze 4 variací jídelníčků - klasický s masem, vegetariánský, bez lepku či bez laktózy. V téhle výzvě dostaneš to nejlepší v 60 dnech. Tréninkový plán je nadupaný. Čeká tě 42 tréninků (Tabata, HIIT,Klouzání, Kickbox, Posilování) v podání 5 trenérek. Nově si pro tebe Mari připravila Posilování mysli, program, kde budeme pracovat s myslí a naučíme se sebehodnotě, spokojenosti a lásce ke svému tělu. Přidej se ke skupině dalších výzvařů a dosáhni společnými silami vytoužených výsledků. Chci vědět více