Glykemický index - GI

Je pro nás velmi důležitý, obzvlášť když chceme shodit nějaké to kilo. Pro ty, kteří to již znají menší opáčko, pro ostatní důležitá informace na začátek.

Jak se projevuje GI:

Poté, co sníme cokoli s obsahem sacharidů, hladina cukru v krvi stoupne. Po nějaké době (desítky minut), hladina opět klesá, takže dostáváme hlad a celý kolotoč začíná znovu. Abychom prodloužili sytost, měli bychom jíst potraviny se středním a nízkým Glykemickým indexem. Nízký GI --> déle trvá našemu tělo rozložit sacharidy --> jsme déle sytí.

Potravinám s vysokým GI bychom se při redukci hmotnosti měli vyhýbat!

Bílkoviny, tuky a vláknina ve stravě snižuje GI. Naopak tepelná úprava zvyšuje GI

Nízký GI : < 50

Střední GI: 50-70

Vysoký GI: 70-100
Sdílej mezi přátele a podpoř nás: