Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Souhlasím.
  • časovač
  • náš tým
  • podpoř nás
  • spolupracuj s námi
  • nápověda
  • obchodní podmínky
  • daruj voucher
  • Zdravé pečení a mlsání

    Krásný den Vám přeji, taky rádi mlsáte? Rozvášní Vás dort ve výloze cukrárny, ukápne Vám slina při zhlédnutí babiččina tácku s cukrovím? Bojíte se, že tohle by rozjelo žravou, a tak si raději nevezmete a tiše v koutě přemýšlíte o nesmrtelnosti chrousta s rukama v klíně?

    Ale kuš ...:-) Však dneska je už spoustu skvělých náhrad a pamlsků, které nám opravdu neuškodí a naopak kolikrát potěší naše tělo například zdravými tuky – třeba oříšky.

    Klasický nákup, když se bude péci, je hora margarínů, moučkového cukru a veškeré možné bílé pšeničné mouky. My si dneska povíme, jak tyhle srandičky nahradit zdravější variantou.

    Nejprve nahradíme bílou pšeničnou mouku, a to za mouku celozrnnou pšeničnou, ještě lépe moukou špaldovou. Nejjistějším postupem je nahrazení pouze menší části množství mouky podle původního receptu celozrnnou moukou. Pokud chceme zajít ještě dál – můžeme použít bezlepkové jáhly, které si předem namočíme nebo pomeleme. Případně můžeme malou část mouky nahradit i povařenou kulatozrnou rýží.

    Pokud ale budete používat alternativu k bílé mouce, je lepší o něco navýšit množství vody. Dále pro alergiky na kravské mléko je parádní náhradou jakékoliv rostlinné mléko (o jejich přípravě si povíme někdy v budoucnu). Například mandlové, nebo ovesné.

    Tvaroh je možné v koláčích i některých dezertech nahradit nebo alespoň nastavit tofu rozmixovaným s trochou oleje, medu, a ochuceným vanilkou. Ideální je v tomto případě použít tzv. "silken tofu."

    Margaríny můžeme podle druhu nahradit olejem či máslem. Kakao můžeme vyměnit za čím dál víc používaný karob – dělá se v několika barevných provedeních a je lehce nasládlý – odpadne nám tímto i částečné použití cukru.

    Kypřicí prášek – klasický "prdopeč" vybírejte bez fosfátů – prodávají např. Zdravé výživy. Vanilkový cukr nahraďte pravou vanilkou – vaše cukrovinky pak budou diametrálně odlišné.

    Místo bílého cukru můžete podle receptu použít např. ječný nebo rýžový slad do pečiva, datlový sirup a med do dezertů, rozinky a další sušené ovoce na oslazení tvarohových, ořechových a makových náplní i do pečiva, přirozené sladidlo stevii do všech receptů za studena i za tepla. Jednoduché cukry jako fruktóza mají vyšší sladivost, lze jich dát méně, ale např. fruktóza ráda přijímá vlhkost a tak se některé cukroví chová jinak než to, co se připravuje s cukrem – vlhne.

    Třtinový cukr je velmi podobný bílému cukru. Je to také sacharoza, disacharid, jenom v kvalitnější podobě a s obsahem cenných vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Používám ho na pečení výjimečně, ale je vhodnější než rafinovaný, chemicky vybělený řepný cukr, obraný o vše cenné, co původně obsahoval. Jednoduché cukry, jako fruktóza a glukóza, se jeví vhodné k pečení, vzhledem k tomu, že při trávení neodebírají tělu minerály, jako je tomu při trávení bílého cukru.

    Mezi námi je i spoustu alergiků na vejce a je můžeme nahradit takto: do pečiva použít prášek Vajahit, sójovou mouku nebo smetanu, popřípadě i mletá lněná semínka.

    A jsme u náhražky kompotovaného ovoce – to nahraďte mimo sezonu ovocem mraženým, jež není doslazováno. Pozor na vánoční cukroví. I když je bez cukru, obsahuje tuk, ořechy, a tak ho doporučuji mlsat umírněně, když, tak třeba pouze obden. Je vhodné je zapíjet odvarem z puškvorcového kořene v případě problémů se slinivkou.

    Spousta z nás už ví, že i zmrzlina je nejlepší doma – že stačí zamrazit pokrájený banán a poté rozmixovat a pak už jen nořit lžičku do nádobky. Existují fazolové brownies, lívanečky bez mouky- kde použijeme pouze banán, ovesné vločky a maximálně na spojení vajíčko. Abyste si nepřišli ochuzení, přináším na konec jako třešinku báječný recept na RAW Bounty - v mém případě recept upraven – nemám domácí datlový sirup. (raw – vitarián – především syrová strava – neupravená na víc jak 42 stupňů – do budoucna si o ní také povíme v seriálu o alternativním stravování).

    Bounty

    Poleva

    Půlka raw čokolády zakoupené v obchodě.

    Případně můžou zdatnější z vás použít kakaové máslo, karobový prášek a prohřát ve vodní lázni.

    Postup

    Vše smícháme a prohněteme buď rukou, nebo v mixéru. Vytvarujeme tvary podle libosti a namáčíme do rozpuštěné polevy ve vodní lázni, či poléváme, dáme vychladit do ledničky.

    Recept je od kamarádky, kterou jsem poznala díky novému životnímu stylu a cvičení.

    VÝSLEDKY SOUTĚŽE

    Podle hodnocení na FB jsme vybrali 3 recepty - byla jsem ráda, že jím zdravě a že mám veškeré suroviny doma, protože nebyly všechny ingredience úplně běžné. Vše jsme s dětmi upatlali a upekli a slavnostně naši porotci prohlašují, že na prvním místě jsou Kuličky ala mrkvový dort, na druhém místě Datlové kuličky a třetí příčku získávají Šmakovní kokosové kuličky. A zde důkaz odhalování chuti.. :-)

    Moc děkujeme za všechny recepty, které najdete na Facebooku zde

    VÍTĚZNÉ RECEPTY

    Kuličky ala mrkvový dort

    Suroviny:

    Vše rozmixovat až se to spojí, tvarovat kuličky, obalit v kokosu. Mňam!
    Za recept děkujeme Denisce

    Datlové kuličky

    Suroviny:

    Vše rozmixujeme, tvarujeme kuličky. Hotové kuličky obalíme v raw kakau a na závěr jsem dozdobila vločkou.
    Za recept děkujeme Janičce

    Šmakovní kokosové kuličky

    Suroviny:

    Smícháme suché přísady (krom strouhaného kokosu), a zvlášť vejce, olej a vanilku. Pak tyto dvě části spojíme, uhněteme těsto, naděláme kuličky a obalíme je ve strouhaném kokosu. Pečeme 10 - 15 minut na 180 stupňů
    Za recept děkujeme Mišce

    A až Vám bude těžko, potěšte své tělo detoxem - online výzva Detox s chutí

    Moc se těším a už teď mám chuťové buňky jako na trní.

    Anet

    Komentáře

    Vkládat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.
    Jsi již registrován(a)? Stačí se přihlásit.


    blogujeme

    náš tým

    podpoř nás

    spolupracuj s námi

    často kladné dotazy

    facebook

    Online a offline výzvy

    Služby

    Články

    kalendář akcí

    fotosoutěž

    osobní profil

    registrace